84436464_2033670163445303_2995147640603148288_n

θέατρο Versus 2020 - 2021

«Να ζεί κανείς ή να συζεί» του Λώρενς Κάσλερ

Δυο άντρες, ο ένας απέναντι στον άλλο. Έχουν διαλέξει διαφορετικές πορείες, διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, διαφορετική ζωή, φιλοσοφία. O γιος απέναντι στον πατέρα, το διαφορετικό απέναντι στο κατεστημένο. Τα ¨πρέπει¨ τα ¨μη¨ συγκρούονται με τα ¨θέλω¨. Η σύγκρουση όμως δεν παραμένει απλά μια λογομαχία, μεταμορφώνεται σε μια σύγκρουση γενεών και ιδεολογιών Ανάμεσα τους η κόρη, η αδερφή, η γυναίκα.

Αυτή που τροφοδοτεί το μύθο του πατέρα. Αυτή που μόνο σαν καλή κόρη μπορεί να τον αγαπήσει και να τον μεταμορφώσει σε ιδανικό άντρα. Και τα διλήμματα, γιατί μένουμε σε ένα γάμο; Ποιος είναι πραγματικά ελεύθερος; Μπορεί να υπάρξει και άλλη ουσιαστικότερη σχέση πέρα από αυτήν με το εγώ μας; Τι είναι η ζωή; Ένα ταξίδι, το καθήκον ή ένα πάρτι; Πως βλέπει κάποιος αυτό που λέμε ζωή όταν έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με το θάνατο; .

Αυτός που πεθαίνει κουβαλά μαζί του έναν κόσμο που στοιχειώνει τους ζωντανούς εμποδίζοντας τους από το να ζήσουν το σήμερα;

«CUT» του Μιχάλη Παπαδόπουλου

Σκηνοθεσία / Μουσική Επιμέλεια: Βαρνάβας Κυριαζής

Σκηνικά / Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης

Παίζουν: Βαρνάβας Κυριαζής, Ερμίνα Κυριαζή, Θανάσης Ιωάννου καί Γρηγόρης Πετρή

Λεμεσός: θέατρο VERSUS

Πρεμιέρα: 31 Ιανουαρίου 2020

Παραστάσεις: 1, 2, 4, 5, 7, 9, 11, 12, 14, 16 & 19 Φεβρουαρίου  2020

124044889_2347426658736317_6741366822951903468_n

θέατρο Versus 2020 - 2021

«Γυναίκες από χώμα»

Το Θέατρο Versus ανεβάζει τo έργο του Κοραή Δαμάτη «Γυναίκες από χώμα» σε σκηνοθεσία Ερμίνας Κυριαζή.

Οι μαρτυρίες των οροθετικών γυναικών που κατηγορήθηκαν και διαπομπεύτηκαν στην Ελλάδα το 2012 ζωντανεύουν στη σκηνή όλη την τραγική ιστορία της χειραγώγησης, της κακομεταχείρισης και της διαφθοράς που έζησαν. Τις γυναίκες αυτές ενσαρκώνουν οι Ελεάνα Παπαδοπούλου, Άντρεα Κάσινου, Γιολάντα Χριστοδούλου, Λήδα Καραγιάννη και Αναστασία Ζαντή.

Υπόθεση Έργου:

Απρίλιος 2012 στην Ελλάδα υπογράφτηκε η υγειονομική διάταξη 39Α, βασισμένη στον Αναγκαστικό νόμο του 1940 στον οποίο το Υπουργείο υγείας θα μπορούσε να προχωρήσει σε εξαναγκαστικό υγειονομικό έλεγχο οποιουδήποτε ατόμου και οποιαδήποτε στιγμή.

3 Μάϊου 2012, προεκλογική περίοδος, έγκριτοι νομικοί διατρανώνουν τη διάτρητη διαδικασία με το πρόσχημα της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.

Οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στοχοποιούνται μη έχοντας τη δυνατότητα να προστατέψουν τους εαυτούς τους και βρίσκονται στο στόχαστρο των διώξεων.

Εκατοντάδες τοξικοεξαρτημένες άστεγες και ΠΑΝΤΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ βρέθηκαν να συλλαμβάνονται με δήθεν σκοπό την «εξακρίβωση» στοιχείων και να ελέγχονται παρά τη θέληση και τη συγκατάθεσή τους, ως πιθανοί φορείς του ιού HIV/AIDS. Όσες βγαίνουν θετικές στον ιό προφυλακίζονται και τα στοιχεία τους δίνονται στη δημοσιότητα συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών και των διευθύνσεων κατοικίας των οικογενειών τους. Κατηγορούνται ως «εκδιδόμενες» ,κοινώς πόρνες, που έχουν την πρόθεση να μεταδώσουν τον ιό σε «οικογενειάρχες», που υπήρξαν κατά την απόφαση, οι πελάτες που δεν επιθυμούσαν τη χρήση προφυλακτικού.

Εντούτοις εκτός από την πρώτη συλληφθείσα που βρέθηκε σε οίκο ανοχής, καμία άλλη δε σχετίζεται με την πορνεία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των συλληφθέντων ήταν «χρήστες» ναρκωτικών.

Συλλαμβάνονται και κατηγορούνται όμως όλες, ως «εκδιδόμενες» και παραπέμπονται με την κατηγορία της «βαριάς επί σκοπού σωματικής βλάβης».

Υπογράφουν το κατηγορητήριό τους, σε κατάσταση απελπισίας. Οι Αρχές εκμαίευουν τις ομολογίες τους με τη βία και χωρίς το δικαίωμα δικηγόρου. Τα θύματα, που τις πλείστες φορές δεν βρίσκονταν σε κατάσταση νηφαλιότητας παραπέμπονται στο Δαφνί, το ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής, για να πάρουν φάρμακα και το πρωί να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Συλλαμβάνονται και οδηγούνται στις φυλακές. Εκεί ζουν μια άλλη περιπέτεια χειραγώγησης, κακομεταχείρισης, κακοποίησης και εξευτελισμού.

Τα ΜΜΕ παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαπόμπευση των γυναικών και στήνουν «λαϊκό δικαστήριο», δημοσιεύουν φωτογραφίες τους παντού και επίσης τις διευθύνσεις των κατοικιών τους με κίνδυνο των οικογενειών τους.

6 Δεκεμβρίου 2016. Η Δίκη.
Δικάζονται και όσες είναι ακόμα εν ζωή αθωώνονται από όλες τις κατηγορίες. Κάποιες προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο και περιμένουν την απόφαση.
Το θεατρικό έργο «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΧΩΜΑ» είναι οι αληθινές μαρτυρίες-συνεντεύξεις αυτών των γυναικών που κατόπιν άδειας προσαρμόστηκαν θεατρικά από τον Κοραή Δαμάτη που ανέβασε στην Αθήνα, την περασμένη χρονιά το έργο και γνώρισε τεράστια επιτυχία.

Οι συντελεστές της παράστασης είναι:
Σκηνοθεσία: Ερμίνα Κυριαζή
Σκηνικά / Κοστούμια: Μιχάλης Παπαδόπουλος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Βασίλης Πετεινάρης
Πρωτότυπη Μουσική – Ενορχήστρωση: Άρης Αντωνιάδης
Παίζουν: Αντρεα Κασινου, Ελεάνα Παπαδοπούλου, Γιολάντα Χριστοδούλου, Αναστασία Ζαντή και Λήδα Καραγιάννη.

Ημερομηνίες παραστάσεων
Πρεμιέρα: 23. Οκτωβρίου 2020

Παραστάσεις: 24, 25, 27, 28 Οκτωβρίου 2020 1, 3, 4, 6, 8 Νοεμβρίου 2020

76

θέατρο Versus 2020 - 2021

Η Μηχανή Turing (La machine de Turing ) του Benoît Solès

Το έργο πραγματεύεται τη ζωή  του Άλαν Τούρινγκ, του άγγλου  μαθηματικού που έσπασε τον μυστικό κώδικα του γερμανικού ” Enigma ” κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Με αυτή του την κίνηση ο Τούρινγκ έσωσε εκατομμύρια ζωές συμβάλλοντας έτσι και στον ταχύτερο τερματισμό του πολέμου.

Ο Turing είχε δημιουργήσει μια πρωτότυπη  μηχανή σκέψης που με τα χρόνια θα εξελισσόταν στον σημερινό υπολογιστή.

Από την εφηβική του ήδη ηλικία άρχισε να ξεδιπλώνεται το ταλέντο του στα μαθηματικά. Τότε ανακάλυψε και την ομοφυλοφιλία του με τον Τιούρινγκ να ερωτεύεται συμμαθητή του.

Στο σχολείο οι καθηγητές του δεν αναγνώρισαν την κλίση του στα μαθηματικά, ενώ δεν κατάφερε να κερδίσει υποτροφία στο κολέγιο Τρίνιτι του Καίμπριτζ πηγαίνοντας έτσι στο Κίνγκς Κόλετζ του Καίμπριτζ.

Αναγκασμένος σε σιωπή από τις μυστικές υπηρεσίες και αφού  είχε καταδικαστεί για την  ομοφυλοφιλία του σε ορμονική θεραπεία, μια μέθοδος που εφαρμοζόταν σε ομοφυλόφιλους για τη μείωση της λίμπιντο, αποτραβήχτηκε.  Ταλαιπωρημένος, αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του τρώγοντας ένα δηλητηριασμένο μήλο, μιμούμενος ένα διάσημο αγαπημένο του παραμύθι, τη Χιονάτη και τους  επτά νάνους .

“Είχατε ποτέ ένα μυστικό, ένα μεγάλο μυστικό; Όχι;

Σε αυτή την περίπτωση, δεν ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να το κρατήσετε μόνοι σας.

Από όλα τα άπλα πράγματα, η σιωπή είναι ένα από τα βαρύτερα.

Και ακριβώς, η ζωή μου ήταν γεμάτη από μυστικά …

Έχετε ακούσει ποτέ για το Enigma;

Φυσικά όχι, πώς θα μπορούσατε;

Έτσι …ήρθε η ώρα να είστε προσεκτικοί. “

Οι συντελεστές της παράστασης είναι:

Μετάφραση: Λευτέρης Ελευθερίου

Σκηνοθεσία: Μαρίνος Ανωγυριάτης

Σκηνικά / Κοστούμια: Σταύρος Αντωνόπουλος

Σχεδιασμός Φωτισμών: Αλεξάντερ Γιότοβιτς

Πρωτότυπη Μουσική – Ενορχήστρωση: Χρυσόστομος Φυλακτού

Παίζουν:  Φώτης Καράλης   καί  Σάββας Mένοικου

Ημερομηνίες παραστάσεων

Πρεμιέρα: 30.  Σεπτεμβρίου  2020

Παραστάσεις: 1, 5, 6, 7, 8, 12, 13,14,15

130674849_2379478882197761_7636958087889865411_n

θέατρο Versus 2020 - 2021

Τσέχωφ: Ο Έρωτας ως Κωμωδία

Η Αρκούδα: μια κωμική ιστορία σε μία πράξη
Από τότε που πέθανε ο σύζυγός της πριν εφτά μήνες, η Ελένα Ιβάνοβνα Πόποβα έχει κλειστεί στο σπίτι στο αγρόκτημα της στην επαρχία και πενθεί. Όμως στο σπίτι της φτάνει ο Γκριγκόρι Στεπάνοβιτς Σμιρνώφ ο οποίος επιμένει να την δει. Της ζητά να του πληρώσει άμεσα το χρέος που του είχε αφήσει ο σύζυγός της. Αυτή ενοχλημένη από τη συμπεριφορά του αρνείται. Λογομαχούν ανάβουν τα αίματα και τότε σε κάποια στιγμή ο Σμιρνωφ την καλει σε μονομαχία, πράγμα που η Πόποβα αποδέχεται. Πλην όμως…..
Οι Βλαβερές Συνέπειες του Καπνού
Ο Νιούχιν μετά από προτροπή της συζύγου του πρέπει να κάνει μία διάλεξη για «τις βλαβερές συνέπειες του καπνού», παρά το ότι είναι ο ίδιος καπνιστής. Τονίζει ότι αυτή θα είναι μία ξερή και βαρετή ομιλία, αλλά συνεχώς αναβάλλει το πραγματικό θέμα της. Άλλα θέλει να πει…

 

Οι συντελεστές της παράστασης είναι:

Σκηνοθεσία: Άδωνις Φλωρίδης
Σκηνικά/Κοστούμια: Σταύρος Αντωνόπουλος
Σχεδιασμός Φωτισμού: Αλεξαντρ Γιοτοβιτς

Διανομή: Ευφροσύνη Κουτσουβέρη, Χρίστος Κυριάκου, Γιάννος Αντωνίου.

Ημερομηνίες παραστάσεων

Πρεμιέρα: 9 Δεκεμβρίου 2020

Παραστάσεις: 10, 11, 12, 13, 14, 15,18,19 καί 21 Δεκεμβρίου 2020 ώρα 18:30