Με λύπη παρατηρούμε την διολίσθηση του Υφυπουργείου Πολιτισμού σε ένα βούρκο ψεύδους, όπως φάνηκε από την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τα αποτελέσματα του σχεδίου Θυμέλη για το 2024, και ειδικά για το δεύτερο εξάμηνο.
Αναφέρθηκε ότι έγινε δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, “δημόσια διαβούλευση είναι η διαδικασία κατά την οποία ζητείται η συμβολή των πολιτών σε θέματα που τους αφορούν. Η δημόσια διαβούλευση υποστηρίζεται από τις πρωτοβουλίες για την ανοικτή και συνεργατική διακυβέρνηση και κύριοι στόχοι της είναι η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα στη διαμόρφωση πολιτικών.”
Σας διαβεβαιώνουμε ότι καμία τέτοια διαβούλευση δεν πραγματοποιήθηκε. Αντίθετα, έγινε μια παρουσίαση του σχεδίου, στην οποία το θέατρο Versus δεν έλαβε καν τον λόγο για να εκθέσει τις απόψεις του, παρά τις επίμονες προσπάθειές μας για έναν υγιή διάλογο.
Η συγκέντρωση αυτή έμοιαζε περισσότερο με μια φιλική συνάντηση για την κατανομή πόρων σε γνωστούς και φίλους, με την Υφυπουργό να αστειεύεται λέγοντας ότι κάποιοι την θεωρούν “κακιά μάγισσα”. (Για εμάς, τουλάχιστον, η κακιά μάγισσα είναι στη χώρα των παραμυθιών και δεν επηρεάζει κανέναν. Αυτή όμως επηρεάζει τις τύχες και τη δουλειά πολλών καλλιτεχνών.)
Κατά τη διάρκεια της υποτιθέμενης διαβούλευσης, ειπώθηκε από φίλους των αρμοδίων ότι κάποιοι καλλιτέχνες πρέπει να αλλάξουν επάγγελμα και κάποια θέατρα θα κλείσουν. Κανένας δεν αντέδρασε σε αυτό, παρουσία της Υφυπουργού, των λειτουργών, εμάς και του τύπου.
Παρόλα αυτά, στείλαμε άμεσα επιστολή διαμαρτυρίας με προτάσεις. Την τύχη αυτής της επιστολής μπορείτε να τη φανταστείτε.
Τώρα που οι μάσκες έπεσαν και τα φώτα έσβησαν για εμάς, είμαστε έτοιμοι να ξεγυμνώσουμε το Υφυπουργείο Πολιτισμού, που έχει απωλέσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας (όπως άλλωστε και η κυβέρνηση).
Ένας τόπος που δεν υπερασπίζεται τον πολιτισμό του είναι καταδικασμένος να αφανιστεί. Ο πολιτισμός δεν είναι θέμα μιας κλειστής κοινωνίας μεταξύ φίλων και γνωστών, ούτε αποτελεί το παιχνίδι μιας ασύδοτης κυβερνητικής πολιτικής.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, από κοινά αποδεκτός, έχει γίνει ανεπιθύμητος και δυσάρεστος στον λαό. Καθημερινά βλέπει τον εαυτό του να απαξιώνεται από τους πολίτες. Αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς δεν ακούει και δεν κατανοεί τον λαό, κλεισμένος στο προεδρικό μέγαρο, ενώ οι υπουργοί του στα γραφεία τους διοικούν μια χώρα που εξυπηρετεί τους ημετέρους.
Το απαράδεκτο υφυπουργείο Πολιτισμού προχωρά μεθοδικά το σχέδιό του να κλείσει το θέατρο Versus στη Λεμεσό, κρυμμένο πίσω από επιτροπές και αδιάφορους λειτουργούς. Κύριε πρόεδρε, αυτή δεν είναι ορθή πολιτική αλλά συμμετοχή σε ένα έγκλημα κατά της επιβίωσης του ίδιου σας του λαού. Έχετε καταντήσει ανάξιος, απαράδεκτος και επικίνδυνος.
Με θλίψη και πόνο ψυχής,
Μαρίνος Ανωγυριάτης